11 квітня 2024, 08:30, Торгівля

Експерти розповіли, які обмеження очікують на Україну після обмеження торгового безвізу з ЄС

Євросоюз з одного боку просить від України адаптувати виробництво до стандартів ЄС, а з іншого, країни ЄС блокують експорт і намагаються знову запровадити квоти. Про це повідомляє POLITICO.

Заходи з лібералізації торгівлі, які тимчасово скасовують усі обмеження на український експорт до ЄС, щоб допомогти країні відбити загарбницьку війну рф, мають закінчитися в червні 2025 року. Після цього сторони повернуться до умов 2016 року. Підписана тоді торговельна угода передбачає поступове скасування всіх тарифів.

Євродепутати від Польщі зазначають, що обмеження, запроваджені в компромісній угоді, дають змогу побачити майбутнє українського аграрного господарства в ЄС, де продукти з України будуть частково обмежені в доступі до певних країн.

При цьому Польща офіційно першою підтримала вступ України до ЄС. Польська сторона наголошує, що ЄС має розпочати переговори з Україною про вступ на «реалістичних умовах». Для України це означає розпочати з сільського господарства й усунути розбіжності, перш ніж переходити до інших питань.

Якщо суперечки виникли тоді, коли Україна бореться за виживання, може пройти багато років, перш ніж цю перешкоду вдасться подолати.

Як писав AgroPolit.com, щоб вступити до ЄС Україні можливо доведеться пожертвувати агросектором. Також в Польщі приховали список компаній, які ввозили нелегальне українське зерно

в