9 квітня 2024, 18:01, Торгівля

Досягнутий між ЄС та Україною компроміс включає обмеження на російське зерно

Затверджений в Євросоюзі компромісний план щодо безмитної торгівлі агропродукцією включає введення експортних тарифів на поставки зерна з рф. Про це за підсумками неформальної зустрічі міністрів сільського господарства країн ЄС заявив міністр середнього класу, самозайнятості, сільського господарства та інституційних реформ головуючої в ЄС Бельгії Девід Кларінвал, пише Укрінформ.

Посадовець зазначив, що бельгійська сторона напружено працювала для продовження безмитної торгівлі для України. Міністр додав, що було складно досягти погодження різних інтересів, оскільки вони «не обов’язково співпадають».

На його думку, рішення, яке було ухвалено за підсумками цих переговорів між Єврокомісією, Європейською Радою і Європарламентом, дозволяє говорити про досягнення «доброго балансу».

Ми прагнули продовжити нашу солідарність з Україною та продовжити дію механізму, що був введений в дію Єврокомісією як надзвичайний захід. Ми маємо дивитися на більш широку картину. Паралельно відбулося суттєве зростання в оподаткуванні для російського імпорту, на який не поширюються наші санкції. Це було частиною пакету, компромісного рішення, яке було досягнуто вчора в рамках тристоронніх переговорів», – наголосив Девід Кларінвал.

Як писав AgroPolit.com, Польща вимагає від України самообмежень на агроекспорт. Також через зміни в Туреччині в Україні піднялися ціни на помідори.

в