9 квітня 2024, 14:34, Торгівля

Туреччина і Україна готуються до спільного продовольчого саміту

Українська сторона планує провести саміт з продовольчої безпеки, місцем якого має стати Туреччина. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар, пише Yeni Şafak.

Дипломат підкреслив, що наразі зерновим коридором, який Україна підтримує самостійно, пройшло 1140 кораблів. За 7 місяців Україні вдалося перевезти 33,8 млн т продукції, з них 23,1 млн т припадає на зерно.

Посол зауважив, що ця продукція була відправлена ​​в 40 країн світу. Василь Боднар підкреслив, що новий маршрут корисніший для України, ніж попередній, тому що обмежень в ньому немає. Важливою дипломат назвав і безпеку в регіоні.

За його словами, ініціатива Туреччини щодо розмінування Чорного моря на даний момент є дуже важливою.

Контракти та угоди, підписані під час зустрічі Зеленського та Ердогана 8 березня, важливі як для самого президента, так і для України. Президент Зеленський буде радий приймати Ердогана в Україні. Також плануємо візит прем’єр-міністра. Після Саміту миру в Швейцарії планувалося провести великий саміт з продовольчої безпеки в Туреччині. Про це говорили і президенти 8 березня. Ми очікуємо, що цей захід цього року відбудеться або в Анкарі, або в Стамбулі» – зазначив Василь Боднар.

Як писав AgroPolit.com, Польща вимагає від України самообмежень на агроекспорт. Також через зміни в Туреччині в Україні піднялися ціни на помідори.

в