9 квітня 2024, 12:14, Торгівля

Польща перейшла до заборони українського морозива

У Польщі заборонили реалізацію партії морозива з України, її загальна вага сягає 8,48 т, і це вже не перший випадок. Про це повідомила Польська інспекція з питань сільського господарства та якості харчових продуктів (IJHARS) у Любліні.

Згідно з заявою інспекції, причиною стало розморожування продукції. При цьому раніше IJHARS у Познані вирішило заборонити продаж у Польщі морозива з України в об'ємі 1438 кг, але причину назвала іншу – «через відсутність декларації про вміст підсолоджувача (аспартаму) у його складі».

Ще за кілька днів раніше Інспекція оштрафувала на 1,5 млн злотих або близько 380 тис. доларів компанію-імпортера за те, що вона ввозила до Польщі з України 11,5 тис. тонн технічного ріпаку та кормової пшениці як контрафакт. Причому ввезена технічна продукція використовувалася, як продовольча.

Крім цього, управління IJHARS видало 3 рішення про заборону реалізації в Польщі партії томатної пасти вагою 57 660 кг, імпортованої з України, «через наявність у продукті пліснявих шматочків». Слід зазначити, що раніше прем'єри обох країн Денис Шмигаль і Дональд Туск заявили про досягнення прогресу у переговорах України та Польщі щодо проблем транзиту через кордон.

Як писав AgroPolit.comАйварас Абромавичус розкритикував закиди польських страйкарів про перепродаж агропродукції Литвою. Також в ЄС продовжать переговори щодо обмежень на ввезення українського зерна.

в