5 квітня 2024, 18:01, Рослинництво

Підтримка ЗСУ: на Одещині вирощуватимуть культуру, необхідну для виробництва пороху

На Одещині планують вирощувати нову культуру – бавовну, яка необхідна для виробництва пороху, а отже підтримки ЗСУ. Про це повідомили в Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації.

Міжнародні партнери представили свій досвід вирощування цієї рослини. Зараз ідеальні природно-кліматичні умови для цієї аграрної культури склалися в Бессарабії. Враховуючи, що бавовняна целюлоза використовується для виробництва пороху, її вирощування на полях Одещини не лише матиме економічний ефект, а й допоможе оборонному сектору, який потребує 10 тис. т бавовняної целюлози.

Щоб отримати цей обсяг сировини, необхідно мати площу посівів у 30 тис. га. Площа посівів може знизитися вдвічі, якщо бавовну висадити на зрошуваних землях. Хоча цю культуру можна вирощувати на землях без поливу.

Слід зазначити, що з початку 2024 року парламентський комітет з аграрної та земельної політики проголосував та рекомендував до розгляду в парламенті законопроєкти, що дозволяють зареєструвати права на сорти бавовнику.

Зміни у законодавстві дозволять залучити інвестиції в завод із виробництва сировини розміром у $30 – 50 млн. Початкова потужність заводу становитиме 1500 т сировини на рік із поступовим нарощуванням до 6 тис. т.

Як писав AgroPolit.com, в Україні на лінії фронту смуга занедбаних сільськогосподарських земель сягнула 60 км. Також хміль в Україні вироблятимуть за європейськими стандартами.

в