5 квітня 2024, 16:50, Торгівля

Розвиток морських портів: в Україні шукають приватних інвесторів

Уряд планує залучити приватних інвесторів, щоб модернізувати порти України, а компенсувати витрати їм будуть завдяки портовим зборам. Про це йдеться у проекті постанови Кабінету міністрів України.

Повна назва документу: «Деякі питання компенсації інвестицій, внесених суб'єктами господарювання до стратегічних об'єктів портової інфраструктури, які є об'єктами державної власності».

До повномасштабної війни рф проти України потреба «Адміністрації морських портів України» у фінансуванні сягала 12 млрд грн на чотири роки. Гроші необхідні на ремонт 48 причалів. Адміністрація уклала договори, які стосувалися низки проектів будівництва. Через брак коштів вона не змогла реалізувати навіть частину зазначених проєктів.

«Адміністрація морських портів України» зобов'язана підтримувати причальну та іншу портову інфраструктуру в належному стані.

У зв'язку з військовою агресією РФ проти України існує проблема недостатнього фінансування морської галузі, у тому числі у зв'язку з недосконалою фіскальною політикою, що призводить до нестачі коштів у державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (АМПУ)», — сказано в записці до проекту ухвали.

Як писав AgroPolit.com, тепла погода в Україні вплинула на ціни огірків. Також переробка соняшника в Україні майже досягла довоєнного рівня, але є нюанс.

в