5 квітня 2024, 14:34, Рослинництво

Переробка соняшника в Україні майже досягла довоєнного рівня, але є нюанс

В Україні переробка соняшнику за березень досягла тримісячного максимуму в 1,49 млн т. Про це повідомляє «АПК-Інформ».

Зазначений показник на 9% перевищив результати лютого, та став на 10% більшим за підсумки березня минулого року. Загалом впродовж семи місяців 2023 – 24 маркетингового року в Україні переробили 9,3 млн т зазначеної продукції. Такий результат на 11% більший за отриманий в аналогічний період минулого сезону.

Мова йде про максимальний обсяг для зазначеного періоду впродовж останніх трьох сезонів. Він наблизився до довоєнного показника 9,6 – 10,5 млн т у період з вересня до березня. За словами експертів, високі темпи переробки вдається забезпечити завдяки збільшенню в поточному сезоні експорту соняшникової олії. Це стало можливим завдяки стабільній роботі портів Дунаю та Одеси.

Однак через нижчий урожай соняшнику у минулому році запаси олійної культури на початок квітня склали 4,5 – 5 млн т. Цей об’єм включає законтрактований обсяг у переробників та залишки у аграріїв. Він став мінімальним для трьох останніх сезонів.

Загальна переробка для сезону 2023 – 2024 щодо соняшнику може досягти 13,3 – 13,8 млн т. Такий результат поступається попередньому сезону на 4%.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі передумали забороняти транзит української аграрної продукції. Також експерти розповіли, навіщо потрібне лабораторне дослідження кукурудзи

в