5 квітня 2024, 13:20, Земля

Україна отримала $700 млн на розмінування земель

Міжнародні партнери виділили на гуманітарне розмінування в Україні $700 млн для реалізації проєктів впродовж 2022 – 2027 років. Про це повідомили в Мінекономіки.

Ключовими донорами стали Німеччина, Японія, Нідерланди, Норвегія, Швейцарія та США. Партнери забезпечують фінансову підтримку розмінування, а також залучають найкращі технології, практики та фахівців у зазначеній сфері до України.

Уряд працює над посиленням координації протимінної діяльності із фаховою та міжнародною спільнотою. Забезпечувати координацію планують через Секторальну робочу групу, яка об’єднує донорів України та кластер з протимінної діяльності. Останній відновили 2024 року і він виступає платформою з програмної координації залучених суб’єктів.

За час повномасштабної війни рф проти України, кількість нещасних випадків, які пов’язані з мінами, досягла 656. Від підривів загинули 296 мирних мешканців. 665 людей отримали поранення.

Слід зазначити, що зараз чверть українських земель залишається забрудненою мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Зараз готують до запуску держреєстр забруднених мінами територій України. МВС передає інформацію щодо забрудненості мінами території до Центру гуманітарного розмінування.

Як писав AgroPolit.com, експерти назвали головні проблеми аграріїв на звільнених територіях України. Також в Україні сертифікували 33 операторів протимінної діяльності.

в