4 квітня 2024, 18:01, Рослинництво

Між українською і європейською моделями сільського господарства є концептуальний конфлікт – експерт

Співвласник компанії «Агро Регіон» і екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус розповів про концептуальний конфлікт між українською і європейською моделями сільського господарства. Про це повідомляє Latifundist.com.

Він зазначив, що наприклад у Литві є три компанії з земельним банком понад 35 тис. га. За його словами, з урахуванням, що сільськогосподарських земель в країні в 10 разів менше, ніж в Україні, це справжні латифундисти.

Айварас Абромавичус підкреслив, що мова йде про дуже диверсифіковані компанії. Фахівець зауважив, що Литва в розвитку аграрного сектору пішла своїм шляхом. Екс-міністр також розповів, що в Європі досі живий міф про те, що в Україні «золота земля».

В різних країнах Європи ситуація суттєво різниться. Коли пролітаєш в літаку над Польщею, бачиш клаптикову ковдру полів. Тобто більшість аграріїв в Польщі — це невеликі фермерські господарства і відповідні земельні ділянки. У цьому, до речі, є своя перевага, з соціальної точки зору. Разом з тим, такі аграрії ніколи не зможуть конкурувати з великими підприємствами, у яких більше потужностей для вирощування зернових: і фінансів, і ЗЗР, і добрив, і техніки», – зазначив Айварас Абромавичус.

Як писав AgroPolit.com, українські аграрії, продаючи зерно до Польщі, недоотримують прибуток. Також польський бізнес не підтримує протестуючих фермерів.

в