5 квітня 2024, 08:30, Фінанси

Суха погода загрожує урожаю кави в світі: ціни злетіли

Кава Робуста піднялася до найвищого рівня на біржі в Лондоні, оскільки спека загрожує виробництву у В’єтнамі, який є найбільшим експортером, посилюючи занепокоєння щодо обмежених світових поставок зерен, які використовуються в розчинних напоях. Про це повідомляє Bloomberg

Найбільший контракт підвищився на 4,8% до $3838 за т в Лондоні, що є рекордним показником з 2008 року. Цього року ф’ючерси зросли більш ніж на 30%. Напруженість на ринках робусти підвищує ціни на каву арабіка преміум-класу.

Ф'ючерси на арабіку в Нью-Йорку зросли на 3% і перевищили позначку в $2 за фунт вперше з грудня. Нещодавно брокери у Бразилії з найбільшим вирощуванням повідомили про високий попит на нижчу якість зерен арабіки, які можуть використовуватися обсмажувачами як заміна робусті в сумішах.

Незважаючи на сприятливі перспективи для майбутнього врожаю бразильської арабіки, доступність зазвичай нижча в цю пору року, оскільки новий урожай почнеться лише в травні. Останнє зростання також можна пояснити панічними купівлями обсмажувачів.

Погодні умови не надихають. Досі існує занепокоєння щодо можливого дефіциту води для поливу, що може вплинути на врожайність наступного сезону», — зазначили трейдери.

Як писав AgroPolit.com, поляків не влаштує запропонований ЄС компроміс щодо безмитної торгівлі. Також Верховна Рада підтримала закон про експорт біометану.

в