4 квітня 2024, 15:40, Фінанси

Повернення валюти експортерами зерна: у податковому комітеті рекомендували два законопроєкти

У Комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендували ухвалити у другому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169-2 щодо повернення валютної виручки експортерами аграрної продукції. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Законопроєкти пропонують запровадити механізми, які зменшують можливості для зловживань при експорті аграрної продукції. За словами Данила Гетманцева, їх реалізація забезпечить збільшення валютних надходжень, а також позитивно вплине на стабільність гривні.

Проєкт №10168-2 дозволяє Кабінету міністрів України вводити режим експортного забезпечення по відношенню до окремих видів товарів, мова йде головним чином про аграрну продукцію.

Комітет рекомендував прийняти у другому читанні проєкти законів №10168-2 та №10169-2 про внесення змін до ПКУ, МКУ та низки інших законів щодо запровадження режиму експортного забезпечення. У разі запровадження КабМіном режиму експортного забезпечення встановлюється заборона експорту таких товарів суб’єктами ЗЕД, які не є платниками ПДВ. Забороняється експорт таких товарів за цінами нижчими, ніж мінімально допустимі експортні ціни», – зазначив Данило Гетманцев.

Як писав AgroPolit.com, під тиском фермерів і виборів ЄС відмовляється від основного закону зеленої угоди. Також аграріям видали кредитів на розвиток майже на 24 млрд грн

в