4 квітня 2024, 12:18, Фінанси

Айварас Абромавичус: Українські аграрії, продаючи зерно до Польщі, недоотримують прибуток

Співвласник компанії «Агро Регіон» і екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус заявив, що українські аграрії недоотримують прибуток від експорту зерна до Польщі. Про це повідомляє Latifundist.com.

За його словами, бум навколо транспортування зерна в Польщу, і Європу, — це тимчасове явище. Екс-міністр підкреслив, що більшість українських аграрних експортерів розуміє, що на світових ринках вони зможуть конкурувати лише у випадку, якщо експортуватимуть продукцію морем.

Айварас Абромавичус додав, що зернові війни можуть бути сигналом для українських аграріїв, які розробляли нішеві проєкти, орієнтовані на європейский ринок, такі як продаж ягід, горіхів, курячих яєць і м’яса.

Я впевнений, що в разі, якщо ціни на зернові остаточно стабілізуються на світовому ринку, кількість проблем з транзитом і експортом українського зерна через ЄС також суттєво зменшиться. Це проста логістична арифметика. Вартість транспортування української пшениці чи кукурудзи в Польщу — мінімум $30 – 40 за тонну. Польські фермери таких витрат не мають. Тобто українські аграрії, продаючи зерно в Польщі за ринковими цінами, фактично недоотримують прибуток», – зазначив Айварас Абромавичус.

Як писав AgroPolit.com, польський бізнес не підтримує протестуючих фермерів. Також поляків не влаштує запропонований ЄС компроміс щодо безмитної торгівлі

в