3 квітня 2024, 15:42, Торгівля

В Польщі передумали забороняти транзит української аграрної продукції

Мінагро Польщі поки не пропонує уряду країни призупинити транзит української аграрної продукції. Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства та розвитку села Польщі.

Відбулися переговори на рівні міністрів сільського господарства Польщі та України, а також представників сільськогосподарських асоціацій обох сторін. Пройшла зустріч на міжурядовому рівні.

Європейська комісія відмовилася від багатьох вимог Зеленої угоди. В Мінагро Польщі вважають, що протестуючі фермери мають визнати таке рішення задовільним. Прийнято правила запуску допомоги для виробників зернових. Субсидії на зернові передбачили в розмірі 200 злотих на т і 300 злотих на т. Процес затвердження триває.

Зберігається ембарго на ввезення з України зернових, кукурудзи, ріпаку, соняшнику, борошна, висівок, шроту та макухи. Триває робота щодо збереження рівня сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

У зв’язку з тим, що українська сторона заявила про мінімальне обмеження транзиту її сільгосппродукції через Польщу з квітня по червень цього року, Мінагро не зверталося із заявою про призупинення транзиту української сільгосппродукції через Польщу» – зазначили у польському міністерстві.

Як писав AgroPolit.comпольські фермери заблокували три ділянки українського кордону. Також аграрії Польщі та України мають зустрітися цього тижня для вирішення спільних проблем.

в