3 квітня 2024, 09:53, Земля

Українці можуть втратити землю: юрист розповів про особливості приватизації в умовах війни

Через воєнний стан в Україні призупинена приватизація землі, але в деяких випадках залишається можливість оформити ділянку на себе. Про особливості приватизації землі в умовах війни розповів адвокат Мар'ян Сащук.

За його словами, при наявності державного акту на землю, та відсутності кадастрового номера, його обов’язково треба зробити, оскільки в іншому випадку земельну ділянку вважатимуть незареєстрованою.

Адвокат зазначив, що до реєстрації  права власності на землю відповідно чинного законодавства, ділянку не можна подарувати, продати чи відчужити в інший спосіб.

Слід зазначити, що депутати пропонували продовжити можливість приватизувати земельні ділянки у 2025 році за наданими Сертифікатами, але зміни в законодавство досі не внесли.

Приватизація землі все ще призупинена. Її можна приватизувати, тільки якщо на ній вже стоїть ваша нерухомість і вона належним чином оформлена. Якщо у вас є Сертифікат на пай, а ви досі його не приватизували, то це потрібно зробити до кінця 2024 року, бо вже з наступного року незатребувані паї будуть вважатися такими, що не мають хазяїна і їх повертатимуть громадам. Якщо у вас є і державний акт на землю, але право власності не внесено до державного реєстру – обов'язково зареєструйте його у цьому реєстрі», – зазначив Мар'ян Сащук.

Як писав AgroPolit.comукраїнський експорт за березень оцінили у $3,2 млрд. Також аграрії України змушені відмовитися від інтенсивних технологій вирощування.

в