2 квітня 2024, 14:31, Рослинництво

Техніка та кадри: експерти назвали головні проблеми аграріїв на звільнених територіях України

За словами експертів, окрім фінансових проблем, аграрії, особливо на звільнених територіях України, зазнають серйозного дефіциту техніки та кадрів. Про це повідомляє ресурс Новини.LIVE.

В зазначеній місцевості велика кількість техніки постраждала від обстрілів. Через проблеми із блокуванням кордонів польськими фермерами чекати деталей аграріям доводиться довго –  до пів року замість місяця.

Не менш важливою проблемою залишається дефіцит кадрів через активну мобілізацію у ЗСУ людей із сільської місцевості. Ще один виклик для фермерів —розмінування полів. На нього багато аграріїв не мають коштів.

Якщо наймати спеціалізовані компанії, то розмінування 1 га землі може обходитися в $1 тис. Середня рентабельність з 1 га землі склала за підсумками року $50 – 60. В таких умовах аграрії змушені розміновувати землі  самі. Керівники агропідприємств проходять навчання в центрах ДСНС, або разом зі своїми співробітниками їздять полями, збирають міни та вантажать їх на вантажівки.

В інших регіонах ситуація краща. Але й там спостерігаються зміни у структурі посівів. Багато дрібних фермерів частіше відмовляються від вирощування пшениці та кукурудзи і йдуть у нішеві культури чи овочі.

Як писав AgroPolit.com, український експорт за березень оцінили у $3,2 млрд. Також аграрії України змушені відмовитися від інтенсивних технологій вирощування.

в