1 квітня 2024, 14:33, Торгівля

Причетні європейські компанії: рашисти вивезли з Запорізької області зерна на $46 млн

За 2023 рік створена росіянами держкомпанія вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тис. т зерна на $46 млн і до цього причетні європейські компанії. Про це повідомляє NGL.media.

Вкрадене в Україні збіжжя рашисти вивозять у Туреччину, Лівію та Ізраїль за посередництвом компаній з Європи. На такий обсяг вивезеного зерна вказує інформація з митних декларацій, де експортером чи декларантом є російський «Государственный зерновой оператор» – основний експортер збіжжя з окупованих територій.

Ця державна компанія рф створила схему з легалізації на міжнародних ринках краденого українського зерна. Причетні до цієї схеми і громадяни України. Менш ніж за три місяці після початку повномасштабної війни, у травні 2022 року рф створила в окупованому Мелітополі державне унітарне підприємство «Государственный зерновой оператор».

Компанія, установчі документи якої затверджував очільник окупаційної адміністрації Євген Балицький, захопила більшість угідь, зернових комплексів і агротехніки на окупованій частині Запорізької області. Певний час компанія діяла без офіційної реєстрації у загальноросійському реєстрі, відповідний запис там з’явився у грудні 2022 року.

Як писав AgroPolit.com, Укрзалізниця не може вивантажувати зерно через обстріли Одеси. Також стало відомо, як Туск вмовив Макрона виступити проти українського агроекспорту.

в