30 березня 2024, 11:09, Торгівля

Стало відомо, як Туск вмовив Макрона виступити проти українського агроекспорту

Розмова між прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском і президентом Франції Емманюелем Макроном під час зустрічі Веймарського трикутника 15 березня стала вирішальною у формуванні позиції останнього щодо українського аграрного експорту. Про це повідомляє RMF FM, посилаючись на джерела у Брюсселі.

До цього Макрон мало знав про угоду з Україною і вимоги Польщі щодо 2021 року як базисного, який значно знижує рівень українського імпорту. Президент Франції швидко зрозумів, що його країна також може щось отримати, підтримавши Польщу. Так утворилася зведена польсько-французька команда.

За результатами нічних переговорів 20 березня євродепутати додали до переліку українських товарів, на які поширюються обмеження, нові сільськогосподарські товари: овес, кукурудзу, крупи та мед.

Тоді вперше Польща та Франція спільно виступили, що призвело до відсутності підтримки компромісу, попередньо укладеного з Європарламентом. Париж і Варшава попросили додати до базового періоду 2021 рік, а також включити пшеницю та ячмінь до списку обмежень на імпорт.

На саміті ЄС у Брюсселі президент Франції Еманнуель Макрон і прем'єр-міністр Дональд Туск перед лідерами ЄС наголосили на необхідністі змінити угоду з Україною.

Як писав AgroPolit.com, Польща використала Європарламент та Єврокомісію, щоб добитися обмежень на український агроекспорт. Також окупанти вивезли з захопленого порту Маріуполя 7,6 тис. т українського зерна.

в