28 березня 2024, 18:01, Торгівля

Польща використала Європарламент та Єврокомісію, щоб добитися обмежень на український агроекспорт

Польські політики змогли використати як Європарламент, так і Єврокомісію, а також зустрічі на найвищому рівні, щоб добитися більших обмежень на український агроекспорт. Про це повідомляє RMF FM.

Питання змін до угоди про безмитну торгівлю з Україною на початку березня здавалося вирішеним на користь України. Пропозиція Єврокомісії від 31 січня включала лише кількісні обмеження на український цукор, м'ясо птиці та яйця.

Ці положення були введені комісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським, що викликало опір голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та Комісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса.

Документ про угоду спочатку затвердили на рівні послів ЄС. Проти такого рішення – безуспішно – виступили Польща, Словаччина та Угорщина. Коли в Європі спалахнули протести фермерів, польські аргументи стали ключовими для політиків ЄС.

Ситуація змінилася на користь Польщі після прийняття Європарламентом 13 березня поправки євродепутата Анджея Галіцького, в якій йдеться про включення до розрахунків 2021 року, коли імпорт з України був низьким. Пропозиція ЄС передбачала, що буде враховано середнє значення за останні два роки, коли імпорт вже був високим.

Як писав AgroPolit.com, під тиском фермерів і виборів ЄС відмовляється від основного закону зеленої угоди. Також Ольга Стефанішина назвала основні претензії України до нової угоди про вільну торгівлю з ЄС.

в