28 березня 2024, 11:05, Торгівля

Посли Євросоюзу підтримали лібералізацію торгівлі з Україною

Посли Євросоюзу підтримали продовження безмитної торгівлі аграрною продукцією між Україною та ЄС. Про це повідомили під час головування Бельгії у Раді ЄС.

Тепер відповідну ініціативу мають представити Європарламенту «для швидкого досягнення угоди». Слід зазначити, що раніше Євросоюз вирішив не передавати 5 млрд євро Україні. Мова йде про прибуток, отриманий від інвестування російських активів, заморожених у період 2022—2023 років.

Орган, який володіє переважною більшістю активів російського центрального банку в Європі, отримав дозвіл утримувати прибуток, отриманий від їх інвестування в 2022 і 2023 роках, а не використовувати готівку для підтримки України.

Посли ЄС домовилися про новий компроміс щодо розширення торгових заходів для України, забезпечивши збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС. Цей компроміс залишається незмінним у порівнянні з текстом, що був ухвалений тиждень тому під час тристоронніх переговорів, з одним доповненням: визначений період для активації захисного механізму буде розширений на друге півріччя 2021 року. Європейська комісія також дещо посилить формулювання у власній декларації», – повідомили  за підсумками голосування.

Як писав AgroPolit.com, на розблокованому польськими фермерами напрямку утворилася черга з 700 вантажівок. Також Угорщина хоче обмежень на торгівлю українським зерном на рівні Євросоюзу.

в