27 березня 2024, 16:54, Торгівля

Ми близькі до вирішення експортних проблем з Україною – польський політик

Переговори між Україною та Польщею щодо імпорту продовольства були важкими, але сторони близькі до того, щоб дійти домовленості. Про це заявив лідер парламентської групи аграрної Польської селянської партії Кшиштоф Пашик, пише Reuters.

Фермери в Польщі та в інших країнах Європейського Союзу протестували, вимагаючи відновлення митних зборів на імпорт агропродукції з України, які скасовали після вторгнення рф в 2022 році.

Вони заявляють, що українські фермери наповнюють Європу дешевим імпортом, з яким неможливо конкурувати. Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський зустрінеться з українським колегою Миколою Сольським у середу у Варшаві, а уряди країн мають провести перемовини в четвер.

Українська сторона хоче зберегти ліберальний підхід до торгівлі, тоді як Польща вважає, що такі речі, як гуманітарна та військова допомога, повинні розглядатися окремо від експорту продовольства, щоб захистити засоби до існування фермерів у Центральній та Східній Європі. Тривають переговори щодо системи ліцензування експорту, але є розбіжності щодо асортименту продукції.

Ми близькі до вирішення цих проблем разом у діалозі. Я думаю, що сьогодні і завтра можна буде зробити все необхідне. Я оптимістично дивлюся на результати», – зазначив Кшиштоф Пашик.

Як писав AgroPolit.comУгорщина хоче обмежень на торгівлю українським зерном на рівні Євросоюзу. Також у Британії просять Євросоюз не обмежувати торгівлю з Україною

в