27 березня 2024, 12:12, Торгівля

Можливі дзеркальні дії: Польща може передумати забороняти транзит української агропродукції

У польському аграрному міністерстві сподіваються, що потреби в зупинці транзиту агропродукції з України не буде. Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, повідомляє «Радіо Свобода».

Польський міністр додав, що, заборонивши транзит в односторонньому порядку, можна отримати зустрічну дзеркальну реакцію з українського боку. Слід зазначити, що Євросоюз розглядає правки до проєкту рішення щодо подовження режиму вільної торгівлі з Україною, і може доповнити перелік чутливих продуктів, обсяги яких регулюватимуть.

У списку вже є м’ясо птиці, цукор, мед, овес, кукурудза, крупи і мед. Дискусії щодо цього підтвердив аграрний міністр України Микола Сольський, який 26 березня особисто взяв участь у засіданні Ради ЄС.

Наші переговори з представниками українського уряду йшли в цьому напрямку. 95% торгівлі і потік зерна йде через морський канал і річку Дунай. Це виконання останніх домовленостей, тож транзит повинен припинитися до нуля. Будемо сподіватися, що потреби в такому рішенні не буде. Ми також повинні пам’ятати, що торгівля йде в обох напрямках. Польща також є експортером молочних продуктів, тому інша сторона може вжити заходів у відповідь. Тому тут виступили і польські виробники та переробники молока», – зазначив Чеслав Секерський.

Як писав AgroPolit.com, у Мінагро розкритикували спробу Польщі зупинити український агротранзит. Також частина країн ЄС хоче більших обмежень на імпорт продовольства з України

в