26 березня 2024, 16:50, Торгівля

В Угорщині вирішили не забороняти імпорт українського меду

Угорщина не запроваджуватиме нову заборону на ввезення меду з України, незважаючи на вимоги виробників меду, які розпочали протести, заявивши, що дешевий мед з України знизив ціни та погрожує їх бізнесу. Про це повідомляє Reuters.

Минулого року уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана ввів заборону на імпорт 24 аграрних продуктів з України, включаючи зерно, свинину, а також мед. 19 лютого він скасував заборону на імпорт меду, що викликало протести близько 22 тис. бджолярів країни.

Міністр сільського господарства Іштван Надь сказав, що одностороння заборона імпорту не мала позитивного впливу на місцевий ринок, оскільки оптові закупівельні ціни не зросли, на що сподівалися місцеві фермери, в той час як це завдало шкоди компаніям, які упаковували та експортували мед до ЄС.

За його словами, експортерам меду потрібен український мед, оскільки інакше вони не зможуть виконати контрактні поставки. Міністр додав, що уряд не розглядає можливість повторного запровадження заборони на імпорт.

Оскільки заборона більше не могла підтримувати інтереси угорських бджолярів, вона не мала відчутного впливу, ми не хотіли створювати ще більших проблем, тому нам довелося знову відкрити наш ринок», — сказав Іштван Надь.

Як писав AgroPolit.com, польські фермери вирішили вдатися до блокування руху автобусів. Також зернові вантажі вдалося перенаправити із західних кордонів до одеських портів.

в