26 березня 2024, 13:26, Земля

Ринок землі може додатково принести $35 млрд до бюджету

Лібералізація ринку землі сільськогосподарського призначення і підвищення прозорості можуть принести $35 млрд в бюджет України. Про це повідомляють експерти KSE Агроцентр.

За поточними зареєстрованими цінами на сільськогосподарські угіддя загальна капіталізація ринку сільськогосподарських угідь еквівалентна приблизно 35,5 мільярдам доларів США. Це потенційно може призвести до додаткових 12,4 мільярдів доларів США позик, що вже значно перевищує поточний сільськогосподарський борг у розмірі приблизно 3,5 мільярдів доларів США.

Очікується, що додавання юридичних осіб до пулу покупців сільськогосподарських земель збільшить ціни на сільськогосподарські землі додатково на 40 відсотків. Таким чином, ринок землі сільськогосподарського призначення зросте майже до 50 млрд доларів, а обсяг фінансування під заставу землі може скласти 17,5 млрд доларів.

Подальша лібералізація ринку сільськогосподарських угідь, зокрема посилення його прозорості, підвищення ліквідності ринку та накопичення необхідної ринкової статистики, може дозволити Національному банку України переглянути коефіцієнт ризику ліквідності для сільськогосподарських угідь – потенційно розглядаючи їх як заставу, подібну до інших видів нерухомого майна.

Як писав AgroPolit.com, в Україні сертифікували 33 операторів протимінної діяльності. Також в Україні в 2024 році вирішили розширити програми фінансування аграріїв.

в