25 березня 2024, 16:54, Торгівля

Морський коридор забезпечив 75% довоєнного товарообігу України

Робота морського коридору забезпечує перевезення 75% довоєнного товарообігу України. Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков, пише UAprom.

За його словами, повністю відновити обсяги перевезень, які Україна мала до 2022 року, буде важко, оскільки значна частина підприємств опинилась на окупованих територіях, зазнала руйнувань внаслідок російських обстрілів або ж працює на прифронтових територіях, що негативно впливає на виробничі показники.

За даними Васькова, із середини вересня 2023 року Україні вдалося забезпечити стабільну роботу морського коридору. За понад півроку новим маршрутом у Чорному морі було перевезено близько 33 млн тонн вантажів, тоді як на обробку аналогічного обсягу продукції в умовах дії зернової угоди між Україною, Туреччиною та ООН знадобився рік. 

Порти Великої Одеси разом з портами Дунаю забезпечують 90% зовнішнього товарообігу України. У лютому у глибоководних портах України обробили 8 млн т вантажів, у портах  Дунаю – 1,9 млн т.

Наразі ми по морських шляхах вийшли на 75% довоєнного товарообігу. У березні очікуємо на аналогічну динаміку у відсотковому співвідношенні. Український коридор ще має резерви до збільшення обсягів», – зазначив Юрій Васьков.

Як писав AgroPolit.com, експерти надали поради українському бізнесу щодо виходу з полону польської блокади. Також польські фермери вирішили вдатися до блокування руху автобусів

в