25 березня 2024, 15:41, Торгівля

Затвердження угоди про безмитну торгівлю між Україною та ЄС перенесли

За результатами бельгійського головування в Євросоюзі ухвалення угоди про безмитну торгівлю з Україною відклали. Про це повідомляє RMF FM.

Заплановане на сьогодні затвердження торгової угоди з Україною послами 27 країн перенесли на середу. Франція та Польща за підтримки сусідніх з Україною країн хочуть внести зміни до угоди, які ще більше обмежать імпорт аграрної продукції до цих країн.

Представники Бельгії заявили, що відкладення затвердження угоди пов'язане з тим, що багато країн ще не знають, як будуть голосувати. Президія вирішила залишити ще трохи часу для прийняття остаточного рішення.

Бельгія, що головує на засіданні, поки що не планує вносити зміни до тексту угоди, оскільки вважає, що це означатиме необхідність повторних переговорів з Європарламентом, що затягне законодавчий процес і загрожуватиме своєчасному погодженню угоди з Україною.

Через червневі вибори до Європарламенту засідання комітетів Європарламенту більше не проводяться, а останні дві пленарні сесії відбудуться лише у квітні. Угода має набути чинності не пізніше 5 червня, щоб з 6 червня вступити в силу.

Дипломати з Франції запевняють, що відтермінування затвердження угоди означає, що переговори тривають і що текст угоди не був готовий до прийняття.

Як писав AgroPolit.com, Польща хоче припинення транзиту української агропродукції з 1 квітня. Також польські фермери на честь Великодня зняли блокаду з кордону рф.

в