24 березня 2024, 13:39, Фінанси

В Україні ціни на помідори досягли 90 грн за кг

На внутрішньому ринку України продавці змогли дещо підвищити ціну на помідори і наразі імпортна продукція в Україні пропонується до продажу в діапазоні 78 – 90 грн за кг ($1,99 — 2,30/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Про це повідомляє EastFruit.

Така цінова тенденція пов'язана зі скороченням пропозиції на ринку імпортних томатів, зокрема виробництва Туреччини на тлі зниження обсягів імпорту з цієї країни через несприятливі погодні умови.

Тижнем раніше імпортери та оптові компанії були зосереджені на розпродажі томатів, які вони закупили ще на початку місяця, але не змогли реалізувати у заплановані терміни. Водночас, свіжі поставки на український ринок минулого тижня здійснювалися в мінімальних обсягах. Тому виник дефіцит тепличних томатів, що дозволило імпортерам підвищити ціни.

На думку учасників ринку, з наступного тижня в Україні очікується збільшення постачання томату з Туреччини, що дозволить зняти напругу та стабілізувати цінову ситуацію. Незважаючи на нинішнє подорожчання помідорів в Україні, оптові ціни на них залишаються в середньому на 10% нижчими, ніж роком раніше.

Слід зазначити, що на початку березня 2024 року в Україні зафіксували інтенсивне зниження цін на місцеві огірки.

в