22 березня 2024, 16:50, Торгівля

В Мінекономіки розповіли, коли ЄС обмежить ввезення агропродукції з рф і Білорусі

Україна змогла домовитися з Єврокомісією щодо обмежень на імпорт агропродукції з рф та Білорусі до Європи і відповідну заборону в ЄС можуть ухвалити у квітні. Про це повідомив Forbes заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

Він підкреслив, що схвалення обмежень на ввезення аграрних товарів з рф та Білорусі до європейських країн Україна досягла 1 лютого, в рамках саміту лідерів ЄС. Тарас Качка зазначив, що Україна тепер має «хороший документ», який дозволяє поширювати механізм заборони на ввезення інших товарів з країн-агресорів, включаючи металургію.

Слід зазначити, що країни Євросоюзу у 2023 році імпортували з рф продуктів на суму 2,7 млрд євро, а це на 2% більше показників 2021 року.

Юридично ця пропозиція може бути схвалена вже у квітні. Її запропонували на розгляд Європейській комісії. Для нас важливо реалізувати проєкт витіснення російської сировини та напівфабрикатів і заміни їх українськими. Заборона на імпорт російської та білоруської аграрної продукції з боку ЄС — чіткий сигнал європейським фермерам-протестувальникам, що рф і Білорусь створюють для них більше проблем і незручностей, аніж певні упередження щодо українських товарів», — зазначив Тарас Качка.

Як писав AgroPolit.com, польські фермери зняли блокаду з пункту пропуску Зосин – Устилуг. Також Іспанія, Італія та Франція залишаються головними покупцями російського зерна.

в