21 березня 2024, 13:20, Торгівля

Заборона зерна з рф: п’ять країн ЄС вимагають рішення від Єврокомісії

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Єврокомісії із закликом заборонити імпорт зерна з рф та Білорусі до Євросоюзу. Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства Литви.

У зверненні до єврокомісарів, ініційованому Литвою, також міститься прохання забезпечити співпрацю країн-членів ЄС, щоб це обмеження було ефективно реалізовано на всій території ЄС. Міністри наголосили на важливості впровадження заходів, спрямованих на недопущення можливого вкраденого з України зерна на ринок ЄС.

За словами міністра сільського господарства Кястучіса Навіцкоса, санкцій ЄС проти рф недостатньо, тому потрібні додаткові заходи для обмеження доступу російських товарів на ринок ЄС.

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії наголошують, що рф використовує прибуток від експорту зерна до ЄС для фінансування війни з Україною.

Ми просимо Єврокомісію проаналізувати можливість обмеження імпорту до ЄС харчових продуктів походженням з рф та Білорусі. Спільним зверненням чотирьох країн ми прагнемо вирішити нагальну проблему, яка нас об’єднує. Поки Росія веде жорстоку незаконну війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Наприклад, у 2023 році ЄС імпортував 1,53 млн т російського зерна на 437,5 млн євро», – зазначив Кястучіс Навіцкос.

Як писав AgroPolit.comДенис Шмигаль анонсував хороші новини в питанні блокади кордону. Також Жозеп Боррель закликає до негайного розблокування кордонів польськими фермерами.

в