20 березня 2024, 14:33, Торгівля

Польща хоче заборонити транзит ряду українських аграрних товарів

Багатогодинні переговори між протестуючими фермерами та урядом Польщі під час Європейського аграрного форуму в Ясьонці на Підкарпатті завершилися підписанням домовленостей щодо тимчасового закриття кордону з Україною для транзиту певної агропродукції. Про це повідомляє Польське радіо.

Підписати повну угоду сторонам не вдалося, але вони також домовились про субсидії на тонну зерна. Документ підписали представники протестуючих фермерів, а також міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський і державний секретар цього міністерства Міхал Колодзейчак.

Угода передбачає збереження чинного ембарго на агропродукцію з України, яке діє з середини вересня минулого року. Воно стосується пшениці, кукурудзи, пшеничного борошна, ріпаку та соняшнику.

Міністр сільського господарства Польщі має звернутися до Ради міністрів із проханням призупинити транзит цих продуктів через територію Польщі з 1 квітня 2024 року. У підписаному документі сторони вважають за необхідне розробити детальні правила торгівлі агропродовольчими товарами між Польщею та Україною. Вони також наголошують, що складна ситуація в сільському господарстві є результатом розв’язаної рф повномасштабної війни.

Як писав AgroPolit.com, поляки повернули назад 3,5 т українського меду. Також український агроекспорт не викликає зниження цін на польське зерно.

в