19 березня 2024, 16:50, Торгівля

В ЄС виникли розбіжності щодо верхньої межі безмитного імпорту зерна з України

У дебатах щодо верхньої межі безмитного імпорту українського зерна серед 27 країн Євросоюзу виникли розбіжності. Про це повідомляє n-tv.

За словами дипломатів, серед держав-членів немає чіткої більшості для пропозиції Європейського парламенту розширити обмеження на птицю, яйця та цукор з України, запропоновані Єврокомісією у січні, щоб включити зерно. Переговори з цього питання тривають.

Раніше стало відомо, що Євросоюз запровадить мита на зерно з рф та Білорусі. Збір у розмірі 95 євро за тонну має бути оголошено найближчими днями. Він покликаний заспокоїти фермерів і деякі країни-члени.

Слід зазначити, що починаючи з січня всю Європу охопили протести фермерів. Серед вимог аграріїв є і посилення контролю за тим, що вони називають «недобросовісною конкуренцією» українських експортерів.

Протестувальники заявляють, що українська аграрна продукція, яка раніше прямувала до країн Близького Сходу та Африки залишається в Європі, що нібито підриває позиції місцевих виробників.

Страйкарі також стверджують, що українська аграрна продукція не підпадає під високі соціальні та екологічні стандарти Європейського Союзу. Раніше ЄС запропонував захисні заходи, які може використати за «крайньої потреби».

в