19 березня 2024, 15:42, Торгівля

Український агроекспорт не викликає зниження цін на польське зерно

Твердження про те, що імпорт української аграрної продукції в Польщу є вирішальним чинником, що впливає на становище польських фермерів, не відповідає дійсності. Про це йдеться в аналітичному дослідженні «Зерно незгоди: Аналіз аграрних протестів», який провели експерти незалежного Інституту публічних фінансів (IPF) у Польщі й опублікували 18 березня.

Імпорт з України не впливає суттєво на зниження цін на зерно в Польщі, особливо загальна ситуація з розвитком цін у Євросоюзу, ідеться в документі. Також неправильне переконання, що в Польщі осідає частина зерна, яке йде транзитом до інших країн, наприклад Литви.

Торговельний баланс з Україною щодо агропродукції негативний. Є галузі, у яких Польща має позитивний торговельний баланс з Україною, зокрема молочна продукція.

Автори дослідження також спростовують твердження, що ембарго на імпорт з України може суттєво вплинути на стабільність ціни на сільськогосподарських ринках Польщі. Ембарго не суттєво впливає на ціни, особливо в умовах єдиного аграрного ринку, і ціни на ринках сільськогосподарського виробництва залежить від багатьох чинників, зокрема від глобальної ситуації.

Введення ембарго на агропродукцію з України може зустріти реакція у відповідь, яка завдасть шкоди польським експортерам.

Як писав AgroPolit.com, український бюджет втратив 7,7 млрд грн через блокаду кордону польськими фермерами. Також Євросоюз хоче застосувати мита на російську агропродукцію

в