19 березня 2024, 14:32, Рослинництво

Експерти дали прогноз щодо подальшої вартості яблук

Формування закупівельних цін на яблука нового врожаю відбувається у межах 23 — 26 грн/кг, що на 9-15% більше, якщо порівнювати із попереднім періодом. Про це повідомляє УНІАН.

Ціни на яблука залежать від сезонності, якості врожаю, логістичних витрат та імпортно-експортних відносин. Середньомісячна ціна на яблука в Україні коливається довкола 20,49 грн. За сприятливих для вирощування яблук погодних умов очікується зниження цін, оскільки пропозиція на ринку збільшиться.

З іншого боку, при зростанні інфляції очікується підвищення цін на продукти харчування, у тому числі – яблука. Ціни на яблука демонструватимуть відносну стабільність. Точніші прогнози можна буде зробити на основі аналізу агрометеорологічних звітів, тенденцій на світових ринках та економічної ситуації в Україні.

Слід зазначити, що ціни на деякі продукти харчування в Україні можуть піти вгору через блокаду кордону. Це, зокрема, стосується свіжих тепличних овочів, які ввозять із Європи через Румунію. Не можна виключати подорожчання сирів, бакалії, оливкової олії, риби та морепродуктів, а також деяких інших товарів, які не виробляють в Україні. Чекати на зростання цін на головні овочі з борщового набору через блокаду не варто, адже їх вирощують в Україні.

Як писав AgroPolit.com, Євросоюз хоче застосувати мита на російську агропродукцію. Також експерти назвали причини падіння цін на капусту.

в