19 березня 2024, 12:14, Торгівля

Євросоюз хоче застосувати мита на російську агропродукцію

В Євросоюзі готуються до запровадження мит на імпорт зерна з рф та Білорусі для заспокоєння фермерів в деяких країнах ЄС. Про це повідомляє The Financial Times.

Зазначене обмеження стане першим, що стосується продовольчих товарів з початку повномасштабної війни. Польща та країни Балтії давно вимагали обмежити білоруський та російський імпорт, але в Брюсселі довгий час чинили опір тиску цих держав.

Керівництво Євросоюзу стверджувало, що зазначене обмеження може порушити роботу світових продовольчих ринків та зашкодити країнам, що розвиваються. Джерела видання стверджують, що найближчими днями Єврокомісія запровадить мито у 95 євро за т на зерно, ввезене з рф та Білорусі.

В Євросоюзі впевнені, що зазначене мито має викликати зростання цін на 50%, що знищить попит на аграрну продукції від країни – агресора. Мита у 50% також хочуть запровадити відносно насіння олійних культур та продуктів їхньої переробки.

Імпорт із рф до Євросоюзу згаданих продуктів досяг рекордної позначки у 4 млн т 2023 року, що становить 1% від загального споживання ЄС.

Коли Росія використовує продовольство як зброю, ми повинні реагувати», – заявив комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський.

Як писав AgroPolit.com, Чехія планує заблокувати експорт зерна з рф та Білорусі. Також Дональд Туск заявив про виконання вимоги польських фермерів.

в