19 березня 2024, 08:30, Рослинництво

Експерти назвали причини падіння цін на капусту

Білокачанна капуста в Україні в середині тижня подешевшала на 17% і експерти прогнозують подальший обвал цін на цей овоч. Про це повідомляє УНІАН.

Аналітики виділяють наступні фактори зміни ціни:

  • сезонність — ціни можуть впасти після збирання врожаю, оскільки пропозиція на ринку зростає;
  • попит і пропозиція – вартість може падати, коли на ринку з'являються великі обсяги продукції, чи зменшується попит, тоді як великі обсяги капусти, вироблені під час гарного врожаю, можуть призвести до падіння цін;
  • логістика та зберігання – зростання витрат на логістику та зберігання спонукає продавців підвищувати ціни, у той час як покращення логістики та методів зберігання може сприяти зниженню витрат.

Економічні умови країни, інфляція, обмінний курс та інші макроекономічні показники можуть впливати на ціни на продукти харчування. Учасники ринку зазначають, що капуста подешевшала через поєднання цих причин, які збільшили пропозицію овочів та зменшили попит на них.

Експерти додають, що падіння цін вказує на те, що виробники входять у період із великими запасами продукції, які вони намагаються продати перед наступним збиранням урожаю. Тенденція до зниження цін на капусту, ймовірно, продовжиться, оскільки українські фермери мають проблеми з якістю врожаю.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як польська блокада кордону впливає на продукти в магазинах. Також Україна хоче, щоб Євросоюз повністю заборонив ввезення аграрної продукції з рф.

в