18 березня 2024, 15:47, Торгівля

Україна знищила частину флоту рф і експортує зерно на довоєнному рівні

Україні вдалося знищити п'яту частину Чорноморського флоту рф та забезпечити експорт зерна морем майже на довоєнному рівні. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Зараз для транспортування зерна зазвичай використовують головні одеські порти. Україна у серпні розпочала серію атак по морських об'єктах та військових кораблях рф, щоб подолати введену агресором блокаду.

Коли Україна оголосила про відкриття власного зернового коридору в Чорному морі, перші кораблі змогли скористатися ним без надзвичайних ситуацій. Враховуючи це, судновласники змогли транспортувати зернові вантажі більшого об’єму.

Зараз Україна експортує морем в основному залізняк та зерно, але планує незабаром розпочати контейнерний експорт. Ключовим компонентом експорту стало страхування, оскільки без нього деякі комерційні кораблі не наважилися б зайти до українських портів.

Для страхування воєнних ризиків, український уряд почав співпрацю зі страховими компаніями міжнародного рівня, включаючи Marsh McLennan та Lloyd's of London. З 1 березня відповідну програму розширили на всі невоєнні вантажі, включаючи залізняк та сталь. Нажаль, час завантаження збільшується, оскільки докери мають припиняти роботу в разі оголошення повітряної тривоги.

Як писав AgroPolit.com, Чехія планує заблокувати експорт зерна з рф та Білорусі. Також фахівці оцінили експортний потенціал агропромислового комплексу України.

в