18 березня 2024, 08:30, Торгівля

Фахівці оцінили експортний потенціал агропромислового комплексу України

За підрахунками експертів, Україна контролює 8% глобального експорту зернових, 7% рослинних олій, здебільшого соняшникової, і 3% насіння олійних: ріпаку і сої. Про це повідомляє УНІАН.

Аналітики зазначають, що росіяни знаходяться в більш вигідних умовах, адже вони контролюють майже чверть глобального експорту пшениці і частину цієї продукції крадуть в Україні. Половину світового ринку кукурудзи контролюють Бразилія і США, а Україна на ньому займає четверте місце.

У структурі глобального експорту сої на Україну припадає 1%, тому вона залежить від світової кон'юнктури. Але на ринку соняшникової олії Україна контролює більш ніж 40% глобального експорту. Однак навіть тут наша країна не може нав'язати свою ціну, оскільки соняшникова олія складає всього лише 14% від світового експорту рослинних олій.

Обсяг експорту зернових і зернобобових культур з України у 2023 – 2024 маркетинговому році станом на кінець лютого становив 29,14 млн т. Це на 8% менше за показник минулого сезону.

За прогнозами аналітиків, загалом, за поточний маркетинговий рік Україна може експортувати 48 млн т зернових, що на 10 млн т менше за показник минулого сезону. Навіть в умовах війни, Україна зберігає за собою звання «світової житниці».

Як писав AgroPolit.comексперти розповіли, чи вистачить аграріям палива та ЗЗР. Також Польща не буде гальмувати членство України в Євросоюзі.

в