17 березня 2024, 09:07, Рослинництво

Експерти розповіли про зміни у розподілі посівних площ у 2024 році

Фахівці оцінили посівну кампанію 2024 року з точки зору перерозподілу посівних площ та їх структури. Про це повідомляє УНІАН.

За словами експертів, у цьому сезоні найбільш рентабельними є ярові зернові культури, ріпак та соя. Щодо зернових, зберігається тенденція до збільшення площ під пивоварним ячменем через запит на продукцію і високі ринкові ціни.

Фахівці прогнозують, що площі під яровою пшеницею мають збільшитися. На це впливає рішення тих, хто не сіяв у 2023 році восени озиму пшеницю, або ж не планує цьогоріч вирощувати кукурудзу.

Учасники ринку підкреслюють, що зараз частина виробників визначається із площами, які будуть засівати певними культурами. Експерти повідомляють, що наразі спостерігається зменшення ціни на гречку, тому частина виробників скорочують свої поля під цією культурою, щоб вирівняти ситуацію.

Фахівці повідомляють, що в Україні закінчилась посівна кампанія озимих культур, і площі під ними скоротились. За офіційними даними, було 4,4 мільйони гектар, а стало 4,2 мільйони – скорочення до 5%. Аналітики допускають, що щось подібне відбудеться і з яровими культурами.

Експерти визнають, що в останні два роки, більшість культур були збиткові, тому частина аграріїв почала відмовлятись від менш продуктивних варіантів.

Як писав AgroPolit.comексперти розповіли, чи вистачить аграріям палива та ЗЗР. Також експерти розповіли, наскільки аграрії забезпечені добривами у 2024 році.

в