16 березня 2024, 11:38, Торгівля

Польща не буде гальмувати членство України в Євросоюзі – посол

Посол Польщі в Україні Ярослав Гузи заявив, що Польща завжди тепло підтримувала вступ України в Євросоюз, тому не буде його гальмувати, незважаючи на аграрні розбіжності. Про це пише DW.

Дипломат підкреслив, що, і польські, і українські аграрії відрізняються працьовитістю, що надає їм величезний простір для співпраці. Ярослав Гузи зауважив, що польська сторона не хоче затягувати переговори про вступ України до Євросоюзу і домагається того, що вони завершилися якомога швидше.

Посол підкреслив, що Польща має досвід євроінтеграції, який може бути корисним для України. За його словами, коли справа вийде на європейське поле, поляки і українці краще зможуть домовитися про можливі компромісні рішення.

Зараз багато говорять про репетицію присутності України в Євросоюзі. У випадку зі сільським господарством це особливо складно через масштаби сільськогосподарського виробництва в Україні. Але це стосується і інших секторів. У деяких випадках польські підприємці, в тому числі фермери, зіштовхнуться з конкуренцією. Щодо іншої половини українського сільського господарства, тобто агрохолдингів, то вони ніяк не вписуються в Європу. І що з цим робити, я дійсно не знаю», – зазначив Ярослав Гузи.

Як писав AgroPolit.comпольські фермери частково перекрили кордон зі Словаччиною. Також польський фахівець пропонує скоротити закупки цукру ЄС з третіх країн.

в