16 березня 2024, 09:32, Рослинництво

Експерти розповіли, наскільки аграрії забезпечені добривами у 2024 році

За словами експертів, 2024 року витрати аграріїв на посівну мають незначно скоротитися – у межах 5%. Про це повідомляє УНІАН.

Найбільш затратною складовою витрат аграріїв залишаються добрива. В умовах фінансової скрути аграрії почали економити на калійних і фосфорних добривах. Аналітики зазначають, що цьогоріч добрива дещо подешевшали, завдяки чому фермери матимуть змогу збільшити їхнє використання.

Фахівці повідомляють, що перед посівною 2024 року в порівнянні з попереднім роком відбулося зниження цін на добрива в середньому на 16%. Причинами називають зниження цін на світовому ринку на добрива і покращення української імпортної логістики.

Експерти визнають, що на початку 2024 року фінансове становище аграріїв залишається скрутним. Однак вони підкреслюють, що фермери змушені збільшувати норми внесення добрив для підтримки родючості ґрунту на 15 – 20%, інакше це відобразиться на врожайності.

Фахівці зазначають, що зараз норми внесення залишаються меншими в порівнянні з довоєнними показниками. В 2021 році під озиму пшеницю вносили аміачної селітри 300 кг/га, а в 2024 році очікується внесення 220 кг/га. За даними аналітиків, запаси добрив у виробників досягли 80 – 85% від потреб ринку.

Як писав AgroPolit.comпольський фахівець пропонує скоротити закупки цукру ЄС з третіх країн. Також експерти прогнозують можливе скорочення урожаю в Україні

в