15 березня 2024, 14:03, Рослинництво

Звільнення місця для України: польський фахівець пропонує скоротити закупки цукру ЄС з третіх країн

Євросоюз має скоротити доступ на ринок ЄС цукру від третіх країн на 10%, щоб для українського цукру на європейському ринку було більше місця. Відповідне рішення запропонував директор Національної асоціації виробників цукрових буряків Польщі Рафал Страхота, пише farmer.pl.

За підрахунками експерта, у 2023 році в Україні засіяли 250 тис. га цукрових буряків. Аграрії виробили 1,8 млн т цукру. Внутрішнє споживання становить менше мільйона т, тобто експортний потенціал становить 800 тис. т.

Фахівець нагадав, що минулий сезон був дуже складним з точки зору вирощування цукрових буряків. Посівні площі збільшилися, але урожайність цукру та поляризація були нижчими, ніж у попередньому році. Зараз в Польщі діють виробничі обмеження на імпорт цукру з України.

Європейський Союз останніми роками відкрив ринок. Він підписав ряд торгових угод з різними третіми країнами. Я знаю, що це важко, але якби ми лише на десяток відсотків скоротили доступ до ринку Євросоюзу, місця для українського цукру вистачило б і водночас він не зруйнував би ринок ЄС. Проблема в тому, що ніхто в Євросоюзі, в Брюсселі навіть не торкався цієї теми. Наразі опрацьовується постанова про захисні умови, яка спрямована на запровадження ліміту на імпорт цукру з України» – зазначив Рафал Страхота.

Як писав AgroPolit.com, світова торгівля зерном зросте завдяки Україні. Також експорт харчових продуктів з України за перші місяці 2024 року знаходиться на першому місці.

в