15 березня 2024, 13:07, Фінанси

BlackRock планує залучити $15 млрд на відновлення України

Програма для приватних інвесторів, яка допоможе відбудувати Україну, має на меті забезпечити $15 млрд фінансування за підтримки державних органів та ринків капіталу. Про це повідомляє Bloomberg.

За словами Філіпа Хільдебранда, віце-президента корпорації BlackRock, який є одним із фінансистів, які ведуть переговори, Фонд розвитку України має намір отримати щонайменше $500 млн від країн, банків розвитку та інших грантових установ, а також $2 млрд від приватних інвесторів.

За його словами, це могло б об’єднати консорціум акціонерних і боргових інвесторів, які могли б профінансувати щонайменше $15 млрд на реконструкцію України. Світовий банк оцінив загальну вартість відновлення України після вторгнення рф майже в $500 млрд.

Хільдебранд зазначив, що новий фонд охоплює «досить значну частину» роботи в розмірі $80 млрд, які можуть бути профінансовані приватним сектором. Український уряд і фінансові компанії витратили півтора року на переговори про заохочення приватних інвестицій.

За словами Хільдебранда, фонд розвитку, ймовірно, буде зареєстрований у міжнародному фінансовому центрі Люксембурга з інвестиційним комітетом, а також аналітиками та дослідниками.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі заявили, що ЄС має повернутися до довоєнних правил торгівлі продовольством з Україною. Також європейські фермери закликають ЄС обмежити торгівлю з Україною.

в