14 березня 2024, 14:31, Торгівля

Єврокомісія готує рішення, яке має полегшати становище аграріїв

Єврокомісія у п’ятницю має презентувати пакет заходів для пом’якшення проблем європейських фермерів, які вийшли на протести у різних країнах. Про це повідомляє «Європейська правда».

Зміни мають на меті зменшити занепокоєння європейських аграріїв щодо імпорту із третіх країн та екологічних вимог до їхньої діяльності у рамках Європейського зеленого курсу.  У проєкт закладають повну відмову від вимоги залишати незайнятими 4% землі у власності господарства, так звані перелоги.

Це було однією з важливих вимог польських фермерів. Замість штрафів за недотримання цієї вимоги хочуть пропонувати позитивні стимули. Готують і пом’якшення вимог щодо ротації культур та зимового покриття грунту.

Хочуть виключити з-під екологічних перевірок фермерські господарства із площами до 10 гектарів і не штрафувати їх. Це має бути дуже позитивно сприйнято у Польщі, де такі дрібні господарства складають понад 70%.

Єврокомісія запропонує обмежити імпорт зерна з рф і Білорусі. Слід зазначити, що у зимові місяці фермерські протести пройшли у багатьох країнах Євросоюзу. Головними претензіями аграріїв є те, що їм доводиться виконувати численні регуляторні вимоги, зокрема у рамках Європейського зеленого курсу.

Як писав AgroPolit.com, у польському Сеймі обіцяють розблокування кордону з Україною за кілька тижнів. Також Валдіс Домбровскіс назвав головні причини фермерських протестів.

в