14 березня 2024, 09:50, Торгівля

Депутати Європарламенту внесли поправки до торгового безвізу з Україною

Депутати Європарламенту схвалили продовження заходів лібералізації торгівлі для Молдови та внесли поправки до пропозиції щодо України щодо посилення гарантій для фермерів ЄС. Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

Парламент 347 голосами «за», 117 «проти» та 99 «утрималися» проголосував за внесення змін до пропозиції Єврокомісії щодо призупинення імпортних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на один рік, з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року. Євродепутати повернули звіт до Комітету з міжнародної торгівлі.

Законодавство надає Єврокомісії повноваження вживати швидких заходів і вживати будь-які необхідні заходи, якщо виникнуть значні збої на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт, включаючи екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів.

Депутати Європарламенту проголосували за внесення змін до пропозиції Єврокомісії щодо включення більш чутливих продуктів і ширшої контрольної дати для розрахунку середніх обсягів. Угода про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, забезпечила українським підприємствам преференційний доступ до ринку ЄС.

Як писав AgroPolit.comВалдіс Домбровскіс окреслив перспективи розблокування польсько – українського кордону. Також протести фермерів не пов’язані з Україною, тому вона не зможе вирішити ситуацію з блокадою.

в