12 березня 2024, 11:00, Торгівля

СОТ, антидемпінгове розслідування: експерти пояснили, як Україна може примусити Польщу зняти блокаду

Українські аграрії планують доводити, що за двосторонніми угодами з країнами Євросоюзу Україна може вводити симетричні заходи на блокаду кордону з Польщею. Про це повідомляє The Page.

Фермери та спілки наполягають на більш жорсткіших заходах. Традиційні інструменти передбачають можливість ініціювання спору в Світовій організації торгівлі (СОТ) або на підставі Угоди про асоціацію з ЄС. Документ передбачає зобов’язання Євросоюзу надати Україні свободу транзиту, якої зараз немає.

Україна вже подала позов проти Польщі до СОТ. Він більше стосується заборони імпорту агропродукції. Тому Україні доведеться ініціювати окремий спір щодо нових обмежень на кордоні. У разі виграшу Україною справи в СОТ або на підставі Угоди про асоціацію Польща має усунути порушення, а якщо цього не відбудеться — Україна може застосувати симетричні обмеження імпорту з Польщі.

Ще одним інструментом примусу є антидемпінгові розслідування. В імпортному портфелі Польщі можуть бути товари, які постачаються в Україну за демпінговими цінами. Проблему для української молочної галузі становить імпорт сирів з Польщі. Для захисту своїх інтересів національні виробники навіть ініціювали відповідне розслідування.

Як писав AgroPolit.comДональд Туск втратив контроль над фермерськими протестами. Також Україна може розвантажити кордон з Польщею.

в