12 березня 2024, 09:50, Політика

Світова торгівля зерном зросте завдяки Україні

Світова торгівля зерновими зросте на 1,3% порівняно з попереднім роком завдяки покращенню прогнозів щодо експорту кукурудзи з України та більшому попиту з боку Китаю. Відповідний прогноз оприлюднила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО)

Світові ціни на продовольчі товари знизилися в лютому сьомий місяць поспіль, оскільки зниження міжнародних котирувань на всі основні зернові з лишком компенсувало зростання цін на цукор і м’ясо.

Ціни на зернові впадуть нижче, ніж у лютому 2023 року. Експортні ціни на кукурудзу впали найбільше на тлі очікувань великих урожаїв у Південній Америці та конкурентних цін, запропонованих Україною, тоді як міжнародні ціни на пшеницю в основному знизилися.

Міжнародні ціни на рис також знизилися на 1,6% в лютому. Ціни на рослинну олію знизилися на 1,3% порівняно з січнем і стали на 11% нижчими від значення в лютому 2023 року. Міжнародні ціни на соєву олію помітно впали, що було підкріплено перспективами великого виробництва сої в Південній Америці.

Великі експортні пропозиції соняшникової та ріпакової олії на світовому ринку вплинули на їх ціни. Світові ціни на пальмову олію незначно зросли в лютому через сезонне зниження виробництва.

Як писав AgroPolit.com, польські фермери заблокували нові пункти перетину на кордоні з Україною. Також Україна може розвантажити кордон з Польщею.

в