11 березня 2024, 14:30, Земля

В Україні почали розробку операційного плану протимінної діяльності

Міністерство економіки України та Женевський центр з гуманітарного розмінування почали розробку операційного плану протимінної діяльності, що розрахований на три роки. Про це повідомив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Сторони оголосили про три стратегічні цілі:

  • посилення системи протимінної діяльності;
  • повернення до продуктивного використання земель України;
  • захист людей.

Слід зазначити, що Кабмін підтримав експериментальний проєкт Мінекономіки, що передбачає обов’язкову сертифікацію механізованих засобів розмінування, а також пов’язаного з ними обладнання та компонентів. Сертифікацію продукції має здійснювати Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки Міноборони.

Національна стратегія протимінної діяльності розрахована на 10 років. Мінекономіки за підтримки партнерів залучило понад 80 провідних фахівців до роботи над операційним планом до 2026 року. Документ, над яким ми зараз працюємо, важливий передусім для координації урядових структур, іноземних партнерів, представників місцевої влади, бізнесу та безпосередньо людей. Адже він конкретно визначатиме хто, що, де і коли робитиме в контексті реалізації Стратегії», – зазначив Ігор Безкаравайний.

Як писав AgroPolit.com, КМУ схвалив порядок і хоче запустити на ринок приватних розмінувальників. Також в Україні оприлюднили повний перелік програм підтримки аграріїв.

в