11 березня 2024, 09:52, Торгівля

Експерти пояснили, за яких умов Україна зможе обмежити ввезення продовольства з Польщі

Експерти розповіли, за яких умов Україна зможе в межах міжнародного права обмежити ввезення польських продуктів. Про це повідомляє The Page.

За словами юристів, дії польської сторони щодо блокування українського кордону з точки зору міжнародного торгового права є прямим порушенням міжнародних зобов’язань.

Експерти зазначають, що найбільш ефективним механізмом тиску на Польщу може бути запровадження обмежень на імпорт польської продукції. Зараз Україна більше імпортує товарів з Польщі, ніж експортує до неї.

За словами юристів, існує актуальний для України виняток в законодавстві ЄС щодо обмеження імпорту будь-якої аграрної продукції, якщо вона обмежує місцевий товар. Питання можна ставити, якщо польський товар обмежує реалізацію українського й в Україні немає дефіциту такої продукції. Наприклад, якщо імпорт польського сиру створює надлишок сиру вітчизняного виробництва, або експерти з’ясують, що його ввезення порушує умови конкуренції.

Коли Україна хотіла отримати шляхи збуту під час активних бойових дій, цим скористався бізнес. Хтось використовував це для виробництва, хтось заробляв на перепродажу, але врешті це призвело до обмежень проти України, адже утворилася конкуренція», — зазначив адвокат Ігор Ясько.

Як писав AgroPolit.com, в Єврокомісії обіцяють швидко заблокувати імпорт їжі з рф. Також поляки анонсували 20 березня загальноукраїнський страйк.

в