11 березня 2024, 08:30, Торгівля

В Єврокомісії обіцяють швидко заблокувати імпорт їжі з рф

Виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив, що зараз Єврокомісія оцінює блокування імпорту агропродукції з рф. Про це повідомляє УНІАН.

Відповідні рішення на рівні урядів держав уже ухвалили Польща та Латвія. Він пояснив, чому санкції на їжу з рф не запровадили ще 2022 року, на початку повномасштабної війни. За словами Домбровскіса, завадили перебої у постачаннях продовольства до ЄС.

Виконавчий віце-президент Єврокомісії зазначив, що ціни на продукти харчування швидко зростали, що створювало ризики для продовольчої безпеки — особливо в країнах, що розвиваються.

Домбровскіс додав, що наразі Єврокомісія шукає найкращий спосіб, яким можна було б обмежити присутність продовольчих товарів із рф на ринках Європи. Він також прокоментував, як Україні розблокувати кордон із Польщею та припинити сварки через зерно. На його думку, проблему можна назвати штучною.

Зараз ми проводимо оцінку і матимемо можливість рухатися вперед досить швидко. Ще минулого року країни-члени ЄС почали робити перші кроки щодо врегулювання питання з імпортом продовольства рф. Фактично минулого року ми спостерігали значне збільшення імпорту російської сільськогосподарської продукції, країни-члени ЄС почали реагувати на ситуацію», – сказав Валдіс Домбровскіс.

Як писав AgroPolit.com, експорт харчових продуктів з України за перші місяці 2024 року знаходиться на першому місці. Також поляки хочуть без згоди Єврокомісії погоджувати з Україною правила експорту агропродукції.

в