9 березня 2024, 08:30, Агрохімія

Розмінування сільгоспземель: КМУ схвалив порядок і хоче запустити на ринок приватних розмінувальників

Уряд схвалив порядок використання коштів на компенсацію витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення та планує запустити приватні компанії для розмінування. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Затверджуємо порядок використання коштів на компенсацію витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Ми розуміємо, що проведення обстеження та розмінування земель виключно власними силами може зайняти десятки років. Ми бачили, як це відбувалося в інших країнах по всьому світу», – заявив очільник уряду.

Аби максимально прискорити цей процес, уряд запускає ринок гуманітарного розмінування і запрошує сюди недержавних операторів, які працюють на платній основі, уточнив Шмигаль.

«Своєю чергою держава буде компенсувати аграріям 80% коштів на таку послугу із розмінування, якщо вона закуплена на відкритих торгах», – зазначив прем'єр.

Нагадаємо, що замінованими в Україні є орієнтовно 15% всіх сільськогосподарських угідь. Наразі банки уже почали видавати аграріям кредити на розмінування цих земель. Як писав AgroPolit.com, землі хочуть розміновувати французькою технікою, зібраною в Україні. 

в