8 березня 2024, 11:53, Фінанси

Зеленський підписав закон про аграрні розписки – він почне діяти через рік

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 3586-IX (реєстраційний № 9266) «Про аграрні розписки». Чинності він набуває з 1 січня 2025 року. 

Закон 3586-IX запроваджує аграрну розписку – це фінансовий інструмент для кредитування сільськогосподарського виробництва.

Ключові положення підписаного закону:

  • електронна аграрна розписка є самостійним предметом обігу на ринках капіталу, тому кредитор зможе легко її продати та використати отримані гроші для подальшого кредитування аграріїв за новими електронними аграрними нотами.
  • розширюється коло суб’єктів, які можуть видавати електронні аграрні розписки за рахунок сільськогосподарських кооперативів, а також – види застав (продукція тваринництва та первинної переробки).
  • спрощення та здешевлення порядку видачі, обігу та припинення електронної аграрної розписки у порівнянні з традиційними паперовими. Аграрій зможе самостійно видати електронну аграрну розписку з особистого е-кабінету в спеціально створеному Реєстрі аграрних розписок, не сплачуючи гроші за послуги нотаріуса.

Якщо боржник не виконує зобов’язання, то кредитор може отримати виконавчий лист на відповідне стягнення, звернувшись до Реєстру аграрних розписок

Основна перевага електронних аграрних розписок у порівнянні з традиційними паперовими аграрними розписками, полягає у можливих варіантів застави, в тому числі, можливість застави живих тварин та продуктів тваринного походження, продуктів їх первинної переробки, що створює умови для залучення ресурсів у тваринницькі господарства. 

Закон 3586-IX допоможе аграріям отримати ширший доступ до кредитів. Нагадаємо, що аграрним підприємствам за 2024 рік видали 20 млрд грн кредитів.

в